فهرست عناوین
هدف از ارائه این مقاله توضیح در رابطه با موضوع مهم و قابل اهمیت ضد تبلیغات است. امید است با مطالعه این متن توضیح دانش جامع و کاملی درباره چگونگی تبدیل شدن یک تبلیغ به یک ضد تبلیغ و راههای جلوگیری از آن بدست آورید.
ضد تبلیغات چیست؟
اساسا همه کسب و کارها بزرگ ترین هدفشان از انجام و اجرای تبلیغات آن هم به روشها و با ابزارهای مختلف، افزایش آگاهی مشتری نسبت به محصول و در نتیجه فروش بیشتر است. گاهی اوقات معیارها و اصول یک تبلیغات موثر به درستی رعایت نمی شود به همین سبب یک تبلیغ جای خود را به یک ضد تبلیغ که خاصیت مخرب و منفی دارد، میدهد. گاهی اوقات عدم توجه به نکات بسیار جزیی و ریز سبب ایجاد یک ذهنیت منفی در مخاطب میشود و تبلیغات را به یک ضد تبلیغات تبدیل میکند.
هزینههای انجام شده و تلاشهای صورت گرفته برای رساندن پیام برند به مخاطب با کوچکترین بی توجهی میتواند بر باد رود. توجه داشته باشید که هم به هنگام ایده پردازی و طراحی تبلیغات و هم به هنگام اجرای آن لازم است دقت بسیاری به خرج داد. بعضا دیده شده است که برخی از تبلیغاتها حاوی پیام مثبت و خوبی بوده اند اما به علت بی توجهی در اجرای درست آن، یک ضد تبلیغ صورت گرفته است.
ضد تبلیغ یکی از سرفصلهای مهمی است که در آکادمی دیجیتال مارکتینگ تاپ ادورت با تاکید خاصی مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
در چه صورت یک تبلیغ به ضد تبلیغات تبدیل میشود؟
موارد بسیار زیادی وجود دارد که سبب ایجاد حس منفی در مخاطب و تاثیر عکس بر او میشود. در ادامه به ذکر و تشریح برخی از این موارد میپردازیم.
بزرگ نمایی و اغراق بیش از حد
برخی از طراحان تبلیغات محصول را به گونهای اغراق آمیز و غیر واقعی به نمایش در میآورند. هدف آنها از این عمل این است که کالا و محصول مورد نظر را به صورت سورئال و قهرمان انگارانه جلوه دهند. نمی شود گفت که استفاده از این روش غلط است و هیچ توجیهی ندارد. چرا که استفاده از اغراق برخی اوقات نیز جواب مثبت میدهد خصوصا زمانی که یک قضیه فان و یا کاریکاتور به تصویر کشیده شود.
همواره توجه داشته باشید که مخاطب امروزی از هوش و شعور بالایی برخوردار است و به سرعت هدف تبلیغات کننده را متوجه میشود. اگر او زمانی حس کند که با احساسات او بازی میشود و یا پیامی به دروغ به او القا میشود قطعا برند مورد نظر را پس خواهد زد.
عدم شباهت بسته بندی محصول با تبلیغات
گاها پیش میآید که مدیران تصمیم بگیرند بنا به دلایلی در نوع و نحوه بسته بندی محصول تغییر ایجاد کنند. این تغیرات میتواند در اندازه ویا رنگ بسته بندی باشد. مخاطبی که از طریق تبلیغات ترغیب به خرید میشود و تصمیم میگیرد کالا را تهیه کند، زمانی که با عدم تطابق و تناسب بسته بندی واقعی با آنچه که در تبلیغات دیده است روبه رو میشود، به احتمال زیاد از خرید کردن منصرف میشود. چرا که این حس در ذهن او شکل میگیرد که شاید این نوع بسته بندی تقلبی و فیک باشد. مختصصان حوزه بازاریابی و تبلیغات میگویند؛ در چنین حالتی تبلیغات تاثیری مثبتی بر میزان فروش نداشته است و در نهایت یک ضد تبلیغات صورت پذیرفته است.
تعداد دفعات پخش تبلیغات
یکی دیگر از علل و عواملی که سبب میشود یک تبلیغات علی رقم هزینههای بسیاری که برای آن صرف میشود به یک ضد تبلیغات تبدیل شود، تعداد دفعات پخش آن تبلیغات میباشد. طبق تحقیقاتی که صورت گرفته است متخصصین حوزه تبلیغات دریافته اندکه به هنگام پخش مکرر و مداوم یک آگهی تبلیغاتی در ساعات مختلف روز، مخاطب خسته میشود و اغلب به پیام تبلیغات توجه نمی کند. به عبارت دیگر با پخش بیش از حد یک آگهی ذهن، چشم و گوش مخاطب به آن پیام عادت کرده و به آن توجه کافی نمی کند.
جالب است بدانید پر هزینه ترین و گران قیمت ترین تبلیغات ها، تبلیغاتهای تلویزیونی اند. برای پخش یک پیام بازرگانی چند ثانیهای در رسانه ملی میبایست میلیادرها تومان هزینه کرد. اغلب افراد تمایلی به تماشای این نوع تبلیغاتها ندارند چرا که تعداد دفعات و زمانهای پخش این آگهیها طولانی و خسته کننده اند.
القای پیام به صورت مستقیم به مخاطب
یکی از ویژگیهای یک تبلیغات خوب و موثر این است که مخاطب و بیننده را با خود همراه سازد و در ذهن او یک چالش برای فکر کردن ایجاد کند. اکثر پیامهای تبلیغاتی که به صورت مستقیم مخاطب را مورد هجمه قرار میدهند و امکان فکر کردن و درگیر شدن مخاطب با پیام ارائه شده را فراهم نمی کنند، به ضد تبلیغات تبدیل میشوند. همان طور که قبل تر نیز اشاره شد مخاطب امروزی هوش رسانه و سواد رسانهای بالایی دارد و نباید او را ساده لوح انگاشت.
عدم توجه به موقعیت قرار گیری تبلیغات
حتما تا به حال برای شما پیش آمده است که یک روز صبح وقتی از خانه خارج میشوید بر چسب هایی بر در و دیوار مشاهده کنید که حاوی پیام تبلیغاتی خاصی باشند. همه افراد بلافاصله اقدام به مخدوش کردن و از بین بردن این دست آگهیها میکنند چرا که بدون اجازه صاحب خانه نصب شده اند و از نظر زیبایی شناختی جلوه زشتی به محل زندگی میدهند. این نوع تبلیغاتها را میتوان ضد تبلیغات دانست چرا که به دلیل انتخاب نکردن مناسب جامعه هدف و پخش پیام در بین کلیه افراد جامعه رسیدن به هدف تبلیغ کاری بسیار سخت و غیر ممکن است.
آیا ضد تبلیغات میتواند هدف یک تبلیغ باشد؟
همان طور که تا این قسمت از مقاله اشاره شد ضد تبلیغات به عنوان یک عامل غیر قابل کنترل که نا خواسته اتفاق میافتد شرح داده شد. اما خوب است بدانید که برخی از کسب و کارها و برندها وجود دارند که میخواهند با وایرال کردن یک محتوای تبلیغاتی بین مردم ( هر چند پیام آن محتوا از نظر مردم دوست نداشتنی و آزار دهنده باشد) نام برند خود را بر سر زبانها بیاندازند. استفاده از این روش نیازمند هوش و ذکاوت بالایی میباشد.
بسیاری از اینفلوئنسرهای اینستاگرامی و تلگرامی از این روش پخش محتوای نا متعارف سبب دیده شدن و معروفیت بیشتر خود میشوند. درست است که پخش چنین محتوا هایی از نظر اکثریت جامعه آزار دهنده و نامناسب است اما همین مخالفان با ابراز نظر منفی خود به صورت کامنت سبب دیده شدن و وایرال شدن آن محتوا میشوند.
یکی از برندهای معروف دنیا که از روشهای ضد تبلیغ استفاده کرده و به نتیجه مثبت هم رسیده است، شرکت فولکس واگن است. در دهه 1960 به بعد این شرکت با تبلیغاتهای خلاقانه خود چارچوبهای ذهنی مخاطب را در هم شکست و گونه جدیدی از تبلیغات را ارائه کرد. قبل از به بازار آمدن فولکس واگن که ابعداد کوچکی دارد، علاقه بسیاری از مردمان آمریکا به استفاده از ماشینهای عظیم الجثه بود. این شرکت با راه اندازی یک کمپین و نشان دادن ابعاد کوچک و زیبای ماشین خود که از نظر خیلی از افراد ضد تبلیغ به شمار میآمد توانست علاقه زیادی در مردمان آمریکا به استفاده از ماشینهای کوچک ایجاد کند.