فهرست عناوین
در این مقاله قرار است درباره یکی از مهمترین موضوعاتی که اکثر کسب و کارها در ابتدای مسیر شغلی خود توجه زیادی به آن دارند مطالبی را ارائه دهیم. موضوع مورد بررسی راهکار های برند سازی و برندینگ محصول است. امید است با مطالعهی این مقاله پاسخ سوالات خود را در زمینهی مراحل برند سازی و تبلیغات بدست آورید.
برند سازی چیست ؟
برند سازی و تبلیغات نیاز به بودجهی هنگفتی دارد و هر کسب و کاری بسته به تعداد رقبا و اهدافی که دنبال میکند، بخشی از درامد خود را صرف این امور کند. اما باید گفت مبالغی که صرف برند سازی و برندینگ محصول میشود نوعی سرمایه گذاری به شمار میآید.
هر برندی میبایست پاسخگوی انتظارات مخاطبان در رابطه با خدمات و محصولات خود باشد. هر چه شرکت در این زمینه بهتر عمل کند در واقع دارای ارزش بالاتری در ذهن مخاطب خواهد بود.
برندینگ صرفا طراحی لوگو و انتخاب نام تجاری مناسب برای یک کسب و کار نیست بلکه تمامی جزئیات کار کارکنان و مدیر، نحوهی ارتباط با مشتری، کیفیت پاسخگویی به تماسها، ارزش ها و هنجارهای سازمان و رضایت مشتری سبب برند سازی و شکل گیری هویت برند خواهد شد.
در ادامه به ذکر چند دلیل اساسی که برند سازی را امری ضروری برشمرده است اشاره میکنیم.
تاثیر بر انتخاب مشتری
یکی از مهمترین پیامدهایی که تبلیغات میتواند به ارمغان آورد این است که در مشتریان احساسی ایجاد شود که محصول تبلیغ شده از کیفیت بالایی نسبت به سایر رقبا برخوردار است، در نتیجه مشتری تصمیم به خرید محصول نماید.
طبق تحقیقات انجام شده در این زمینه این طور عنوان میشود که مشتری به هنگام خرید توجهش به سمت کالاهایی جلب میشود که ریسک کمتری برایش داشته باشد و شناختهتر باشد.
افزایش سهم بازار
زمانی که یک شرکت فعالیت برندینگ خود را به صورت کمپینهای تبلیغاتی در رسانههای جمعی آغاز میکند، توجه انبوهی از مخاطبان را به خود جلب میکند از همین رو به راحتی میتوان سهم بزرگی از بازار را از آن خود کند.
البته کمپانی مورد نظر باید توجه داشته باشد که میزان تبلیغات متناسب با ظرفیت تولیدش باشد. چرا که در غیر این صورت توجه زیادی از مشتریان را به خود جلب کرده اما به دلیل ناتوانی در پاسخ گویی به نیاز همهی آنها موجب نارضایتی مشتریان خواهد شد.
اعتماد از دست رفتهی مشتری با هیچ چیز قابل جبران نیست و در این موارد گفته میشود که تبلیغات انبود مخرب بوده و ضد تبلیغ صورت گرفته است.
افزایش ارزش برند
زمانی که یک کسب و کار فعالیتهایی در راستای برند سازی انجام میدهد یک هویت یکپارچه از او در نگاه مشتری شکل میگیرد. این هویت شکل گرفته سبب افزایش ارزش برند میشود.
ارزش برند در واقع یک نوع دارایی نامشهود ( هر گونه دارایی که فیزیکی نباشد همچون احساس مثبت به برند، حس اعتماد و رضایت) و با ارزش برای یک کسب و کار به شمار میآید. هر چه بر روی اجرای بی نقص مراحل برند سازی توجه بیشتری شود، ارزش برند به مراتب ارتقا خواهد یافت.
کاهش رقبا
زمانی که یک کسب و کار بر روی برند سازی خود به صورت حرفهای کار کند و هویت برند خود را به خوبی شکل دهد، رقیب جدید تمایل کمتری حمله به سهم بازار آن برند خواهد داشت. چرا که رقابت با یک حریف قوی نیازمند برتری های بسیاری برای ایجاد تمایز است.
اما این را هم در نظر داشته باشید که وجود رقیب از جهاتی باعث پیشرفت یک کسب وکار خواهد شد چرا که اغلب خلاقیتها و نوآوری ها در بستر رقابت شکل میگیرد. به طور مثال مدیر عامل شرکت بنز در جشن سالانهی این شرکت، از رقیب همیشگی خود یعنی فولکس قدردانی کرد و گفت اگر شما نبودید ما هیچگاه به این جایگاه نمیرسیدیم و رقابت با شما بود که موجب تلاش حداکثری ما میشد.
افزایش بهرهوری
زمانی که یک شرکت از آوازه خوبی برخوردار باشد و در بین رقبا پیشتاز باشد افراد متخصص و نیروی انسانی با مهارت تمایل بیشتری برای کار و فعالیت در آن شرکت خواهند داشت.
همین امر سبب میشود فرایند جذب نیرو به راحتی و با کیفیت بهتری انجام گیرد و گزینههای بیشتری برای استخدام وجود داشته باشد. علاوه بر این ممتاز بودن شرکت سبب میشود تعهد کارکنان به کار افزایش یافته و با انگیزهی بیشتری به ایفای نقش بپردازند.
مراحل برند سازی
فرایند برند سازی فرایندی پیچیده است و نیازمند صرف زمان و دقت فراوانی است. به همین دلیل توصیه میشود از آژانسهای مشاوره ای که در این زمینه فعال اند کمک بگیرید. در ادامه مراحل برند سازی را ذکر میکینم.
انجام تحقیقات بازار
اولین گام انجام تحقیقات بازار است. میبایست در رابطه با موقعیت فعلی شرکت، میزان رضایت کارکنان، کیفیت محصول از نگاه مشتری و وضعیت رقیب اطلاعاتی را جمع آوری کرد. جمع آوری این آمار و ارقام برعهدهی تیم تحقیق و توسعه یا همان R&D است.
ابزارها و روشهایی که در این مرحله میتواند به جمع آوری بهتر اطلاعات شما را یاری کند عبارت اند از: توزیع پرسشنامه در بین افراد جامعهی هدف، مصاحبه حضوری با متخصصان حوزهی فعالیت خود، انجام مذاکره و برگزاری جلسه با اعضای هیئت مدیره میباشد.
بعد از انجام این تحقیقات لازم است دلیل تمایز خود با سایر رقبا را پیدا کرده باشید و بر روی تقویت نقاط قوت خود نسبت به رقیب تمرکز کنید. این وجه تمایز بسته به نوع محصول و یا خدمت متفاوت است.
در بعضی از حوزه های کاری ممکن است قیمت کمتر کالا نسبت به رقیب وجه تمایز ایجاد کند و در برخی دیگر ممکن است مشتری حاضر باشد برای دریافت خدمت و یا محصول با کیفیتتر هزینهی بیشتری پرداخت کند.
این اتفاق در کالاهای لوکس بیشتر اتفاق میافتد به طور مثال در امر خودروسازی مشتری حاضر است با پرداخت هزینهی بیشتر محصول با دوام بیشتر دریافت کند.
انتخاب نام تجاری و طراحی لوگو
در این مرحله میبایست یک نام تجاری برای محصولات خود انتخاب کنید. این نام میبایست دارای ویژگی هایی باشد. به طور مثال خوش آوا و روان تلفظ شود. املای سخت و چندگانه نداشته باشد.
هر چه نام کوتاهتر باشد سریع تر در ذهن مخاطب هک میشود. ارتباط موضوعی و معنایی بین نام برند و نوع محصول و یا خدمت باید مورد توجه قرار گیرد.
بعد از اینکه برای انتخاب نام تجاری به یک توافق کلی رسیدید نوبت آن میرسد که تیم طراح بسته به نام تجاری انتخاب شده یک لوگوی مناسب برای شرکت طراحی کند. رنگ استفاده شده در لوگو به عنوان رنگ برند شناخته میشود.
این رنگ باید در محل کار، لباس کارمندان و بسته بندی محصول دیده شود. رنگ برند سبب ایجاد یکپارچگی و شکل گیری هویت برند میگردد.
ایجاد حس نزدیکی با مخاطب
آمارها نشان میدهد که انسانها به صورت غریزی تمایل بیشتری به برقراری ارتباط با عناصر غیر کلامی دارند. به همین دلیل زبان بدن گاها مهمتر از ارتباط کلامی شناخته شده است. لوگوی برند و رنگ استفاده شده در طراحی آن نیز نوعی زبان غیر گفتاری ما برای ارتباط با مخاطب به شمار میآید.
هرچه بهتر بتوانید مفاهیم مد نظر و اهداف خود را در قالب برند به تصویر بکشید و به مخاطب نشان دهید او ارتباط نزدیک تری با شما برقرار خواهد ساخت. شناخت فلسفهی مفهوم رنگ ها و تاثیر مثبت و یا منفی هر رنگ سبب انتخاب دقیق تر شما برای رنگ برند خواهد شد.
رنگها بهترین گزینه برای بر انگیختن احساسات مخاطب به شمار میآیند. سعی کنید در انتخاب رنگ برند از ترکیب چند رنگ استفاده نمایید تا بسته به ذائقهی افراد طیف گسترده تری را تحت تاثیر قرار دهید.
تداوم رابطه با مشتری
مخاطب زمانی که به مشتری شما تبدیل شد لازم است برای نگهداری و ایجاد حس مثبت دائمی در ذهن او بسیار تلاش کرد. سعی کنید با ارسال پیام هایی حاوی اخبار جدید کسب و کار خود و یا ارسال کدهای تخفیف به او ثابت کنید که همواره در تلاش برای راضی نگه داشته او هستید.
برند سازی مرحله پایانی ندارد و هر کسب و کاری تا زمانی که عمرش به پایان نرسیده باشد باید به فکر برند سازی و شناساندن نام خود به مشتری جدید و یا وفادار نگه داشتن مشتریان سابق خود باشد.
استفاده از روشهای ایمیل مارکتینگ، اساماس مارکتینگ، تله مارکتینگ که هزینهی چندانی هم ندارند سبب تداوم رابطهی شما با مشتری خواهد شد.