تخفیف ویژه برای کاربران قدیمی تاپ ادورت فعال شد

نصب و راه اندازی گوگل تگ منیجر

  • گوگل تگ منیجر چیست؟
  • چگونه گوگل تگ منیجر را روی وبسایت نصب و تنظیم کنیم؟
  • نحوه ایجاد حساب تگ منیجر گوگل
  • چگونه کد کانتینر گوگل تگ منیجر را به وبسایت اضافه کنیم؟

گوگل تگ منیجر چیست؟

گوگل تگ منیجر یک ابزار حیاتی برای وب مسترها یا صاحبان سایت است و نقش مهمی را در مدیریت هر کدام از تگ‌های وبسایت ایفا می‌کند. این برنامه در بهره وری، فهم راحت تر و مدیریت سریع تگ‌ها، به افرادی که در زمینه کدنویسی تخصص ندارند، کمک می‌کند.

تگ‌ها همان اسنیپت کد یا قطعه کدهایی هستند که به هر کدام از صفحات وب سایت اضافه شده اند. آن‌ها طیف وسیعی از عملکردهای مختلف را دارا هستند. یکی از نمونه‌های آن، تگ کد جاوا اسکریپت است که در عملکرد گوگل آنالیتیکس نقشی حیاتی دارد. این تگ دیتایی را جمع آوری می‌کند که آنالیزگر برای تحویل گزارش‌ها به آن‌ها نیاز دارد. تگ‌های دیگر می‌توانند اطلاعات مختلف را استخراج و به پلتفرم‌هایی مثل گوگل ادز و بسیاری از پلتفرم‌های دیگر ارسال کنند.

مدیریت موثر تگ‌های سایت در بهبود آنالیزگر‌ها و عملکردشان در سایت بسیار مهم است. و باعث می‌شود که بهینه سازی سایت بهتر انجام شود. به همین دلیل است که باید این مقاله را بخوانید و یاد بگیرید که چگونه تگ منیجر به ساده تر شدن تولید و اجرای همه تگ‌های مورد نیاز در سایت شما کمک می‌کنند.

گوگل محصول تگ منیجر خود را به عنوان “سیستم مدیریت تگ” یا (TMS) شرح می‌دهد. این سیستم دقیقا کاری را برای تگ‌ها انجام می‌دهد که یک سیستم مدیریت محتوا یا CMS برای محتوایش انجام می‌دهد. پس دیگر مجبور نیستید که به صورت دستی کد‌ها را وارد کنید. به جای آن می‌توانید همه تگ‌ها را در رابط ایجاد کنید. تگ منیجر بعدا آن‌ها را برای سایت اجرا می‌کند و در واقع این یک راه مستقیم برای مدیریت است.

پیشنهاد ویژه برای سال ۱۴۰۰
تخفیف 30% کارمزد بر روی شارژ 300 دلاری
همین امروز با شارژ اکانت گوگل ادز 30 درصد تخفیف بگیرید.

مزایای مدیریت کار با تگ‌ها از طریق گوگل تگ منیجر

  • از بین بردن فشار روی توسعه دهندگان(Developer)- در این حالت دیگر نباید نگران تنظیم کردن تگ‌های کد به صورت دستی باشید و میتوانید وقت زیادی را که صرف این کار می‌کردید، به کارهای دیگر مثل مدیریت محتوای وبسایت خود اختصاص دهید.
  • دقت بیشتر- احتمال خطا در تگ‌هایی که توسط یک شخص کدنویسی می‌شوند بیشتر است. یک اشتباه تایپی یا کپی پیبست ساده ممکن است که مشکلاتی را ایجاد کند. اما تگ منیجر چنین خطاهایی را مرتکب نمی شود.
  • کنترل و تحت نظر قرار دادن مارکتینگ – رابط تگ منیجر کار را برای کنترل و پیگیری همه تگ‌ها راحت تر می‌کند. به این معنا که می‌توانید تگ‌های بیشتری را ایجاد کرده و استفاده کنید که مستقیما به اولویت‌های بازاریابی شما مرتبط باشد. راه آسان تر این است که تگ‌ها را تولید و اجرا کنید تا اطلاعات را برای فعالیت‌های بازاریابی خود جمع آوری کنید.
  • تگ منیجر‌ها به شما قدرت کنترل و مدیریت تگ‌ها را برای طیف وسیعی از پلتفرم‌های محاسبه گر و آنالیزگر می‌دهد. شروع کار با تگ منیجر یک راه عالی و آسان و رایگان است و اولین کاری که باید برای استفاده از آن انجام دهید، تنظیم حساب تگ منیجر است.

چگونه گوگل تگ منیجر را روی وبسایت نصب و تنظیم کنیم؟

اگرچه که شاید این موضوع برای شما بسیار ساده باشد، اما به یاد داشته باشید که نکات دقیقی هستند که باید آن‌ها را به خاطر بسپارید. در این پست چند روش را برای چگونگی نصب گوگل تگ منیجر روی یک وبسایت به شما آموزش می‌دهیم و به مزایا و معایب هرکدام اشاره می‌کنیم.
فقط اگر حساب گوگل تگ منیجر ندارید، اول باید یک حساب تگ منیجر گوگل و یک کانتینر ایجاد کنید.

ایجاد حساب تگ منیجر گوگل

برای شروع ابتدا باید یک حساب GTM بسازید. وارد وبسایت رسمی گوگل تگ منیجر شوید و روی قسمت start for free کلیک کنید.

گوگل تگ منیجر
مانند هر محصول دیگری از گوگل، میتوانید از یک حساب گوگل برای تگ منیجر نیز استفاده کنید. بنابراین اگر هم اکنون جیمیل ( گوگل ادز ، آنالیزگر گوگل و… ) دارید، می‌توانید به صورت اتوماتیک وارد گوگل تگ منیجر شوید. در غیر این صورت، اول یک حساب گوگل ایجاد کنید.
زمانی که وارد شدید ، از شما درخواست می‌شود که یک حساب تگ منیجر جدید گوگل و یک کانتینر جدید ایجاد کنید.

گوگل تگ منیجر
حساب تگ منیجر گوگل مانند حساب گوگل آنالیتیکس کار می‌کند که معمولا برای کمپانی ، تجاری و مشتری است. در حالی که کانتینر معمولا برای یک وبسایت یا یک برنامه است. یک کانتینر جداگانه می‌تواند حاوی تعداد زیادی تگ ، تریگر(trigger) و متغیر (variables) باشد.
اگر چه ممکن است چند وبسایت در یک تجارت وجود داشته باشد که ساختار‌های مشابه داشته باشند، (علاوه بر آن احرای ردیابی آن‌ها نیز شبیه باشد). در این صورت، می‌توانید از یک کانتینر روی چند وبسایت استفاده کنید.

چطور می‌توانم کد گوگل تگ منیجر را پیدا کنم؟

تگ منیجر گوگل یک کد دقیق و دستورالعملی را که برای اضافه کردن به وبسایت نیاز دارید در اختیار شما قرار می‌دهد/ دو مکان وجود دارد که می‌توانید کد را از آن جا پیدا کنید:

  1. از طریق کلیک کردن روی لینک آی.دی کانتینر (که در کنار قسمت Publish and Preview است.)

گوگل تگ منیجر

یا از طریق رفتن به قسمت Admin > Account > Container > Install Google Tag Manager

گوگل تگ منیجر

هر کدام از این گزینه‌ها دستورالعمل‌هایی را روی چگونگی نصب کد تگ منیجر گوگل روی وبسایت و قطعه کدی که باید به سایت اضافه شود را در اختیار شما قرار می‌دهد.

گوگل تگ منیجر

اضافه کردن کد کانتینر گوگل تگ منیجر به وبسایت

دستورالعمل را دنبال کنید و کدی را که در تگ <script> قرار گرفته است بین تگ‌های <head> در وبسایت خود قرار دهید. این کد یک بخش کلیدی است و به صفحات شما می‌گوید کانتینر تگ منیجر را بصورت همگام بارگیری کند. این روش به این معناست که در همین حالت بقیه صفحه نیز، میتواند بارگیری را ادامه دهد.

در این قسمت نمونه ای از <head> وبسایت را می‌بینید که می‌توانید کد <script> گوگل تگ منیجر را به آن اضافه نمایید.

گوگل تگ منیجر

دومین کد گوگل تگ منیجر (noscript) باید بلافاصله بعد از باز کردن تگ <body> قرار داده شود. در واقع این مرحله شبیه به بکاپ کار می‌کند، و به شما اجازه می‌دهد کاربران را بدون جاوا اسکریپت ردیابی کنید.برچسب <noscript> به مرورگر می‌گوید اگر کاربر JavaScript را فعال نکرده است، یک نسخه iframe از کانتینر گوگل تگ منیجر را به صفحه ارائه کند.

مهم: در حالی که می‌توانید هر دو کد را فقط در بدنه یا <body> قرار دهید، اما هرگز نباید هر دوی آن‌ها را در <head> قرار دهید.وگرنه HTML وبسایت شما نامعتبر خواهد بود. همان طور که قبلا هم گفتیم، بخش <noscript> یک iframe ارائه می‌دهد که در <head> مجاز نیست.

بنابراین گزینه‌های پیش رو شامل موارد زیر است:

  • کد <script> به <head> و بعد <noscript> به <body> اضافه می‌شود.
  • هم کد‌های <script> و هم <noscript> به <body> اضافه می‌شوند.

نکته: استفاده از کد <noscript> ضروری نیست. تنها در صورتی که بخواهید بدون فعال سازی جاوا اسکریپت، بازدید کنندگان را ردیابی کنید یا درصورتی که بخواهید مالکیت سرچ کنسول سایت خود را ثابت کنید، به آن نیاز دارید.

چک کنید که آیا پلاگین‌های GTM در دسترس هستند یا خیر؟

اگر از یک سیستم مدیریت محتوای مشهور استفاده می‌کنید که می‌توان در آن‌ها از پلاگین استفاده کرد، چک کنید که آیا پلاگینی برای گوگل تگ منیجر ساخته شده است یا خیر! در این صورت کافیست بعد از نصب افزونه، آیدی یا شناسه کانتینر گوگل تگ منیجر خود را وارد کنید.

برای مثال در سیستم مدیرست محتوای وردپرس میتوانید از GTM4WP استفاده کنید.

استفاده از پلاگین یا افزونه در زمان شما صرفه جویی می‌کند. همچنین بعضی از پلتفرم‌ها مانند WIX نیز، اجرای درون برنامه ای گوگل تگ منیجر را رائه می‌دهند. اما اگر می‌خواهید که نصب و راه اندازی گوگل تگ منیجر را به صورت دستی انجام دهید به خواندن این مقاله ادامه دهید.

چرا باید کد تگ منیجر گوگل را داخل <head> قرار دهم؟

البته که انجام این کار 100 درصد نیاز نیست ، اما به شدت پیشنهاد می‌کنیم که کد <script> در <head> وبسایت جایگذاری کنید.

چرا؟ برای ردیابی بهتر است. هر چقدر که کد در قسمت بالاتری از صفحه قرار گرفته باشد، سریع تر بارگذاری می‌شود. در نسخه قدیمی تگ منیجر گوگل، پینشهاد می‌شد که این قطعه کد را داخل تگ بدنه یا body قرار دهید اما در آن صورت ممکن است کابرانی را که قبلا از بارگذاری بدنه یا <body>صفحه، آن را ترک کرده اند را جا بیاندازد (درصورتی که سرعت لود یا بارگذاری صفحه پایین باشد).

اگر وبسایت شما بسیار سنگین است، ممکن است بیش از چند ثانیه طول بکشد تا گوگل تگ مینجر طول بکشد در <body> شروع به بارگذاری کند اما در <head> این کار سریع تر انجام می‌شود، بنابراین بازدیدکنندگان بیشتری جذب می‌کنید و چگونگی رفتار آن‌ها را می‌بینید.

به یاد داشته باشید که، هر چقدر کد‌ها در قسمت پایین تری از صفحه باشند، دیرتر اجرا می‌شوند.

انتشار کانیتنر گوگل تگ منیجر

زمانی که کد روی وبسایت شما قرار گرفت، وارد حساب گوگل تگ منیجر خود شوید و کانتینر را منتشر کنید. مخصوصا اگر خالی باشد.

چرا؟ چون یک کانتیر گوگل تگ مینجر منتشر نشده باعث خطا یا ارور می‌شود (قابل رویت در کنسول مرورگر).

404 not found for GET: GET http://www.googletagmanager.com/gtm.js?id=GTM-XXXXX

در صورتی که کانتینر را منتشر نکرده باشید، هنگامی که مرورگر شما از سرور‌های گوگل، درخواست دیتا می‌کند، هیچ دیتایی برای ارائه وجود ندارد.

این مسئله مشکل بزرگی نیست. اما اگر توسعه دهندگان شما در حال بررسی خطاهای جاوا اسکریپت با ابزارهای خاص مانند (TrackJS) باشند، این خطاهای 404 را در گزارشات مشاهده می‌کنند. این مورد ممکن است سک سیگنال مزاحم یا گمراه کننده برای آن‌ها باشد. (بله، می‌دانیم که می‌توانند از فیلتر استفاده کنند تا این گونه خطا‌ها را در گزارشات مشاهده نکنند، اما انتشار یک کانتینر خالی، که به هیچ کس و سایتی آسیب وارد نمی کند).

چک کنید که آیا گوگل تگ منیجر کار می‌کند یا خیر؟

بعد از این که کد GTM روی صفحه اجرا شد، نیاز دارید که مطمئن شوید آیا واقعا درست نصب شده است یا خیر. گزینه‌های مختلفی را می‌توانید از بینشان انتخاب کنید ( همه آن‌ها با جزئیات توضیح داده شده اند):

  • روی پس زمینه وبسایت خود کلیک کنید و بعد View page source را انتخاب کرده و کد را پیدا کنید و دنبال به gtm.js بگردید.
  • Preview و حالت debug را فعال کنید و ببینید که آیا روی صفحه ظاهر می‌شود یا خیر. روی گزینه preview، که در گوشه بالا و سمت راست رابط GTM است، کلیک کنید و سپس به وبسایت بروید، آن را رفرش کنید و ببینید که آیا preview و پنل debug در قسمت پایین صفحه ظاهر شده است یا خیر.
  • از افزونه Tag Assistant استفاده کنید و چک کنید که آیا وقتی گوگل تگ منیجر فعال می‌شود، نمایش داده می‌شود یا خیر.

*ترفند‌های بالا اصلی ترین موارد هستند که می‌توانید همین الان آن‌ها را امتحان کنید.

آیا به دیتای سفارشی روی هر صفحه نیاز دارید؟ پس از data layer استفاده کنید.

زمانی که کد گوگل تگ مینجر روی وبسایت قرار داده می‌شود، به صورت اتوماتیک ِک لایه دیتا می‌سازد.

دیتا لایر یا لایه اصلی وبسایت شماست که حاوی نقاط مختلف دیتا است (به همین دلیل این نام را به آن داده اند). با کمک دیتا لایر؛ گوگل تگ منیجر می‌تواند بخواند، پیش برود و دیتا را بین وبسایت شما و دیگر ابزار‌های ردیابی انتقال دهد.

اگر می‌خواهید دیتاهایی را هنگام بارگذاری صفحه در دیتا لایر بگذارید، باید آن دیتا را بالای کد گوگل تگ منیجر قرار دهید:

اگر مهارت‌های کدینگ ندارید، باید این کار را توسط یک توسعه دهنده(developer) انجام دهید (زیرا یک کپی پیست کورکورانه موثر نخواهد بود). پس باید به صورت منطقی کد‌ها را بنویسید که اطلاعات را به صورت داینامیک به دیتالایر اضافه کند (مثلا اگر یک کاربر وارد شد، نوع آن مشتری را به دیتا لایر اضافه کند.)

دیتا لایر یک مفهوم ساده برای تازه کاران نیست، بنابراین اگر در این بخش کمی گیج شدید، نگران نباشید. همه مثل شما هستند. در این قسمت منابع بیشتری را برای آشنایی بیشتر با دیتا لایر به شما معرفی می‌کنیم:

برخی از سوالات پر تکرار

خب، اکنون بهترین سناریو را برای نصب و راه اندازی گوگل تگ منیجر بر روی وبسایت شرح دادیم که شامل پروسه زیر است:

  1. قظعه کد <script> گوگل تگ منیجر را بعد از تگ <head> (قبل از تگ </head>) اضافه کنید.
  2. بخش <noscript> که بعد از باز کردن تگ <body> ایجاد می‌شود.

اما گاهی شرایط کمی از عالی بودن دور است و گاهی اوقات مجبور هستیم که با جریان‌های محدودی کنار بیاییم. در این بخش گزینه‌هایی (نه خیلی عالی) را در اختیار شما قرار می‌دهیم و نتایج ممکن را نیز به شما می‌گوییم.

  1. آیا می‌توانم بخش <noscript> را جایی بغیر از درست بعد از <body> قرار دهم؟

بله، می‌توانید. این اتفاق معمولاً هنگام کار با سیستم‌های مدیریت محتواهای محدود می‌افتد که اجازه دسترسی مستقیم به منبع وب سایت را به شما نمیدهد و فقط اجازه می‌دهد کدهای رهگیری را در یک فیلد اختصاصی جای گذاری کنید. سپس تمام محتوای آن قسمت در انتهای HTML وب سایت قرار می‌گیرد.

اگرچه این کار توصیه نمی شود ، اما می‌توانید تگ <script> و <noscript> را در قسمت بدنه قرار دهید ، همانطور که در زیر نشان داده شده است. اگر قصد دارید یا از GTM برای اجرای تست A / B استفاده کنید ،لازم است قطعه کد اول را در <head> قرار دهید تا مطمئن شوید آزمایشات شما به درستی انجام می‌شود. اما اگر برنامه ریزی کرده اید که فقط بعضی از گزارش‌های پایه ای گوگل آنالیتیکس را مورد استفاده قرار دهید، پس همه چیز خوب پیش خواهد رفت. اما به یاد داشته باشید که هرچقدر کد‌های ثبتی شما درقسمت پایین تری باشند، دیرتر به اجرا در می‌آیند.

  1. آیا می‌توانم بخش <noscript> را حذف کنم و فقط از <script> استفاده کنم؟

بله. اگر افرادی که جاوا اسکریپ خود را به طور کامل غیر فعال کرده اند، برایتان اهمیتی ندارند، می‌توانید بخش <noscript> را به طور کامل فراموش کنید. به یاد داشته باشید که نباید این کد را در head بگذارید زیرا این تگ از iframe پشتیبانی نمی کند. یا باید بخش noscript را در <body> قرار دهید یا به طور کامل از آن استفاده نکنید.

  1. من چند سال پیش GTM را نصب کردم، هم بخش <script> و هم بخش <noscript> در بدنه یا body هستند. آیا اشکالی دارد؟

خیر مشکلی نیست. همان طور که قبلا هم اشاره کردیم، اواخر سال 2016، پیشنهاد گوگل این بود که کل کد تگ منیجر گوگل را در بدنه قرار دهید که هنوز هم این مورد کارامد است. اما به یاد داشته باشید که ممکن است بعضی از دیتا‌های ثبت شده را از دست بدهید، زیرا GTM (موجود در بدنه) در مقایسه با کد تگ منیجر گوگل موجود در head کمی دیرتر بارگذاری می‌شود.
بنابراین اگر زمان و منبع دارید، قطعا پیشنهاد می‌کنیم که بخش <script> را به <head> انتقال دهید.

چگونه تگ منیجر گوگل را تنظیم و نصب کنیم: کلام آخر

توصیه و پیشنهاد ما بسیار ساده است: فقط دستورالعمل‌های گوگل را دنبال کنید.

پیشنهاد شده ترین راه برای چگونگی نصب کد تگ منیجر گوگل، این است که بخش <script> را در <head> وبسایت قرار دهید و بخش <noscript> در جایی مثل <body> قرار دهید (ترجیحا دقیقا بعد از تگ <body>).

این اقدام تضمین می‌کند که تگ‌های بازاریابی شما در GTM بدون هیچ کسری در دیتا در سریع ترین زمان ممکن اجرا می‌شود. کد پایین تر در تگ منیجر گوگل، نشان دهنده این است که تگ‌ها دیرتر اجرا می‌شوند. در نتیجه ممکن است مقداری از دیتا از دست برود.

اگر از یک سیستم مدیریت محتوای رایج برای اجرای وبسایت استفاده می‌کنید، (مثل وردپرس)، به دنبال پلاگین‌های آماده بگردید که به نصب تگ منیجر گوگل با دو کلیک کمک خواهد کرد.


منبع