تخفیف ویژه برای کاربران قدیمی تاپ ادورت فعال شد

جی تی متریکس جدید

  • در آپدیت جدید جی تی متریکس 2020 چه تغییراتی ایجاد شده است؟
  • پارامترهای اصلی جی تی متریکس (GTmetrix) چه پارامترهایی است؟
  • جی تی متریکس (GTmetrix) نسخه جدید شامل چه بخش‌هایی است؟
  • میزان تاثیر هر بخش جی تی متریکس در نمره نهایی سئو چه مقدار است؟

جی تی متریکس چیست؟

یکی از معروف ترین و کاربردی ترین ابزارهای شرکت یاهو و گوگل ابزار جی تی متریکس می‌باشد. این ابزار کاربردی جهت اندازه گیری دقیق میزان سرعت سایت و عوامل موثر بر سرعت سایت را بررسی می‌نماید. ابزار GT metrix به آنالیز و تحلیل عوامل تاثیر گذار بر سرعت وب سایت می‌پردازد. و سپس قادر است راه کار‌هایی جهت رفع مشکلات مربوط به کم بودن سرعت سایت ارائه دهد.

سرعت واقعی یک سایت در واقع میانگین سرعت لود شدن صفحات سایت در چند روز مختلف است. این ابزار با اندازه گیری میانگین سرعت سایت راهکار‌هایی جهت بهبود سرعت سایت ارائه می‌دهد. علاوه بر اندازه گیری میزان سرعت سایت ویژگی‌های دیگری در این ابزار وجود دارد که استفاده از آن برای مدیران سایت با اهمیت است. یکی از این ویژگی‌ها رایگان بودن و دردسترس بودن ابزار GT metrix است.

اهمیت سرعت سایت در بهبود سئو

طبق فاکتورهای ارائه شده از سمت گوگل یکی از پنج موردی که در بهبود سئوی سایت بسیار با اهمیت است، سرعت لود شدن صفحات سایت می‌باشد. به همین خاطر است که توجه به سرعت سایت و عوامل افزایش دهنده آن برای مدیران سایت و وب مستران از اهمیت بالایی بر خوردار است. مدیران برای بهبود سئو و رتبه سایت می‌توانند از ابزار‌ها و افزونه‌های متنوعی استفاده نمایند.

اما می‌بایست به حقیقت اشاره کرد که در حال حاضر جامع ترین و کاربردی ترین ابزار جهت بررسی فعالیت‌های سایت ابزار جی تی متریکس است. با استفاده از این ابزار کاربردی و رایگان که گوگل در اختیار ما قرار داده است به راحتی می‌توان رنکینگ و سئوی سایت را تا حد بسیار زیادی بهبود بخشید.

هم چنین این موضوع را در نظر داشته باشید که اگر سرعت لود شدن مطالب سایت تا حد ممکن کوتاه باشد، امکان پرش کاربر از سایت تا حد زیادی کاهش خواهد یافت.

ویژگی‌های ابزار جی تی متریکس

حال به سراغ اصل داستان می‌رویم. قسمت‌های مختلف ابزار جی تی متریکس کدام است و هر کدام چه ویژگی‌هایی دارند؟

تقریبا از نوامبر 2020 بود که جی تی متریکس نسخه آپدیت GTmetrix جدید رو علنی کرد و همگان رو به ستایش واداشت. حال دیگر خبری از خطاهای PageSpeed و YSlow نیست و جی تی متریکس معیارهای جدیدی را مورد بررسی قرار می‌دهد که قدرت گرفته از Google Lighthouse هستند.

در این مقاله درباره آموزش کار با نسخه جدید GTmetrix و آنالیز گزارش‌های آن و همچنین حل خطاهای موجود صحبت خواهیم کرد. قبل از ادامه صحبت باید بدانیم که Lighthouse یکی از ابزارهای قدرتمند گوگل است که 5 ویژگی را برای وب سایت شما مورد سنجش و ارزیابی قرار می‌دهد.

  1. قابلیت دسترسی (Accessibility)
  2. کارایی (Performance)
  3. سئو (SEO)
  4. وب اپلیکیشن (Progressive Web Apps)
  5. برترین تمرین‌ها (best practices)

نمونه گزارش جی تی متریکس

با توجه به شکل نمایش داده شده می‌توان گفت که جی تی متریکس نسخه جدید دارای 2 پارامتر کلی در زمینه امتیاز دهی است.

  • قسمت GTmetrix Grade که دو نمره اصلی Performance و Structure را بیان می‌کند.
  • قسمت Web Vitals که سه معیار Largest Contentful Paint، Total Blocking Time ، Cumulative Layout Shift را مورد سنجش قرار می‌دهد.

نمره اصلی عملکرد سایت یا همان GTmetrix Grade به صورت کیفی و با حروف A – F بیان خواهد که که A بهترین حالت و F بدترین حالت است. این نمره به اندازه ۷۰ درصد به امتیاز Performance و به مقدار 30 درصد به امتیاز Structure بستگی دارد. در واقع می‌توان گفت جی تی متریکس به سمتی رفته که هم تجربه کاربری را مورد سنجش قرار دهد و هم ساختار کد نویسی انجام شده در طراحی سایت را.

با توجه به درصدهای بیان شده هم می‌توان بیان کرد که میزان کارایی و عملکرد و در نتیجه تجربه کاربر بسیار پر اهمیت تر از ساختار خود سایت است.

ابزار Performance بیان می‌کند که صفحه وب سایت شما از نگاه کاربر چطور اجرا می‌شود.

بررسی معیار Performance

همانطور که پیشتر نیز اعلام شد نمره Performance به نوعی مهم ترین نمره ایست که در جی تی متریکس اعلام خواهد شد. این نمره از ترکیب محاسبه معیارهای زیر مشخص خواهد شد.

نکته بسیار مهمی که در اینجا باید به آن اشاره کرد این است که سنجش این موارد دارای تفاوت‌هایی با Google PageSpeed Insights است که در زیر به آنها اشاره می‌کنیم:

  • اختلافات جغرافیایی: اینکه Google تست‌های خود را درکدام سرورها بر اساس منطقه جغرافیایی انجام میدهد کاملا ناشناخته است. اما GTmetrix به شما این امکان را می‌دهد که تعیین کنید از کدام منطقه تست صفحه خود را تجزیه و تحلیل کنید.
  • تفاوت سخت افزار: سخت افزارهایی که گوگل از آنها استفاده می‌کند با سخت افزارهایی که جی تی متریکس از آنها استفاده می‌کند کاملا متفاوت است. مطمئنا این مورد باعث بروز اختلاف در نتایج خواهد شد.
  • تفاوت شبکه: تفاوت در اتصالات شبکه و واریانس ممکن است باعث ایجاد تغییر در اندازه گیری معیارهای شود.
  • معیارهای ناشناخته Google: گوگل ممکن است هنگام محاسبه نمره عملکرد ملاحظات و معیارهای دیگری داشته باشد که آنها را بیان نکرده باشد (به عنوان مثال، Lantern برای CPU/throtling شبکه).

بدون شک امتیاز عملکرد GTmetrix و امتیاز عملکرد توسط گوگل به طور مستقیم قابل مقایسه نیستند، اما این دو مشابه هم بوده و تا حدود زیادی می‌توان نتایج ارائه شده را نزدیک به هم دانست.

بررسی معیار Structure Score

نکته مهمی که باید در بررسی این قسمت در نظر گرفته شود این است که این مورد از طرف Google Lighthouse ارائه نشده و نمره نهایی بیان شده حاصل تحلیل خود جی تی متریکس از اطلاعات ارائه شده توسط گوگل است.

معیارهای سفارشی خود GTmetrix

  • فعال کردن حالت Keep-Alive : تنها برای حالتی که صفحات شما از شیوه HTTP/1.1 استفاده می‌کنند و فاقد دستورالعمل Keep-Alive ON هستند، بایستی که فعال شود. برای حالت HTTP/2 این فاکتور به صورت پیش فرض فعال است.
  • ترکیب تصاویر با استفاده از Sprites CSS: اگر در صفحه وب سایت خودتان چندین تصویر کوچک دارید، حتما آنها را یکی کرده و با استفاده از دستورات css قسمت انتخاب شده را نمایش دهید.
  • استفاده از شبکه تحویل محتوا (CDN): استفاده از CDN‌ها موجب می‌شود که لود وب سایت شما از نزدیکترین مرکز به کاربر انجام شود و مستقیما از سیستم هاستینگ شما این انتقال انجام نشود.
  • اجتناب از CSS @import: درواقع پیشنهاد می‌شود که تا حد امکان css‌های وب سایت خود را از یک منبع وارد کنید و فراخوانی‌های متعددی برای کدهای css نداشته باشید.

Web Vitals در نسخه آپدیت جدید GTmetrix

Web vitals در سرچ کنسول گوگل (Google search console) با نام Core Web Vitals شناخته می‌شود و یکی از معیارهای اساسی برای بررسی سرعت صفحات در نسخه موبایل و دستکتاپ است. این فاکتور‌ها بیشتر بر روی معیار Performance اثر می‌گذارند که به نوعی مهم ترین و اثرگذار ترین معیار بررسی شده در جی تی متریکس است.

با مطالعه مقالات جی تی متریکس مشخص شده که خود GTmetrix هم پیشنهاد داده که قبل از شروع بهینه سازی سایت بر روی این 3 معیار تمرکز شده و این موارد سریعتر برطرف شود. این 3 معیار عبارتند از:

  • معیار Largest Contentful Paint: چه مقدار طول می‌کشد تا یک عنصر بزرگ مانند تصویر در صفحه نمایش نمایش پیدا کند؟ (میزان قابل قبول = کمتر از 1.2 ثانیه)
  • معیار Total Blocking Time: میزان زمان نهایی که فایل‌های لازم وب سایت شما هنوز اجازه لود کرده پیدا نکرده اند. (میزان قابل قبول = کمتر از 150 میلی ثانیه)
  • معیار Cumulative Layout Shift: میزان زمان جابه جایی اجزا و چیدمان در فرآیند Loading که کاربر متوجه آن میشود، چه مقدار است؟ (میزان قابل قبول = کمتر از 0.1 ثانیه)

در ادامه جی تی متریکس در چندین سربرگ اطلاعات خاصی را بیان می‌کند که به آنها خواهیم پرداخت. این سربرگها به نام‌های زیر درج شده اند:

Summary، Performance، Structure، Waterfall، Video، History

اطلاعات سربرگ Summary

در این سربرگ 3 گروه خاص از اطلاعات وجود دارد. گروه اول که در کادر Top Issues نمایش داده می‌شود و بیانگر مشکلاتی است که وب سایت شما با آنها دست و پنجه نرم می‌کند. ابن مشکلات بسته بر میزان تاثیر بر عملکرد سایت نمایش داده شده است. با کلیک بر روی هر کدام از این مشکلات می‌توانید توضیحات مربوطه را مشاهده کنید.

قسمت دوم که همان Page Details است، در ابتدا زمان لود کامل وب سایت را نمایش می‌دهد که در اینجا برابر 2.6 ثانیه است.

قسمت بعدی Total Page Size است که میزان حجم صفحه به تفکیک اجزای استفاده شده بیان گردیده است. به طور مثال در این شکل font‌ها 241 کیلوبایت، عکس‌ها 229 کیلوبایت، کدهای جاوا 178 کیلوبایت از حجم اصلی صفحه برابر 858 کیلوبایت است را تشکیل داده اند.

در قسمت نهایی نیز تعداد رکوئست‌های نمایش داده شده است که در این تصویر برابر 34 عدد بوده و از این میزان 41.2 درصد مربوط به عکس‌ها، 11.8 درصد مربوط به فایل‌های جاوا، 11.8 درصد مربوط به فایل‌های css است.

اطلاعات سربرگ Summary در جی تی متریکس

اطلاعات سربرگ Performance

این بخش بسیار مهم شامل دو قسمت Performance Metrics و همچنین Browser Timing است. ملاک‌ها و معیارهایی که در هر کدام از این دو بخش ذکر شده در ادامه مورد بحث قرار گرفته است.

اطلاعات قسمت Performance Metrics

  • معیار First Contentful Paint: زمان نمایش اولین محتوای قابل استفاده بر روی صفحه نمایش (میزان قابل قبول = کمتر از 0.9 ثانیه)
  • معیار Speed Index: با چه نرخ سرعتی مطالب نمایش داده شده بر روی نمایشگر شما نمایش پیدا می‌کند؟ (میزان قابل قبول = کمتر از 1.3 ثانیه)
  • معیار Largest Contentful Paint: چه مقدار طول می‌کشد تا یک عنصر بزرگ مانند تصویر در صفحه نمایش نمایش پیدا کند؟ (میزان قابل قبول = کمتر از 1.2 ثانیه)
  • معیار Time to Interactive: چه مقدار زمان می‌برد تا صفحه نمایش شما کاملا قابلیت برقراری تعامل با کاربر را پیدا کند؟ (میزان قابل قبول = کمتر از 2.5 ثانیه)
  • معیار Total Blocking Time: میزان زمان نهایی که فایل‌های لازم وب سایت شما هنوز اجازه لود کرده پیدا نکرده اند. (میزان قابل قبول = کمتر از 150 میلی ثانیه)
  • معیار Cumulative Layout Shift: میزان زمان جابه جایی اجزا و چیدمان در فرآیند Loading که کاربر متوجه آن میشود، چه مقدار است؟ (میزان قابل قبول = کمتر از 0.1 ثانیه)

Performance Metrics در جی تی متریکس

قسمت Browser Timings :

  • معیار Redirect Duration : میزان زمان نهایی طی شده برای انجام فرآیند ریدایرکت تا رسیدن به صفحه نهایی
  • معیار Connection Duration : زمان صرف شده برای اتصال به سرور
  • معیار Backend Duration : زمانی که سرور برای تولید پاسخ اولیه نیاز دارد
  • معیار Time to First Byte (TTFB) : فاصله زمانی ارسال درخواست لود به سرور تا دریافت اولین بایت ارسالی از طرف سرور به مرورگر
  • معیار First Paint : نمایش اولین تغییر بر روی مرورگر (متن، عکس، رنگ، رک گراند یا هر چیزی دیگری)
  • معیار DOM Interactive Time : زمانی که مرورگر بارگیری و تجزیه HTML را به پایان رسانده و DOM ساخته شده است
  • معیار DOM Content Loaded Time : زمان بارگیری محتوی مرتب شده در DOM، در این زمان هیچ دستوری که مانع اجرای JavaScript شود وجود ندارد.
  • معیار Onload Time : زمانی که پردازش صفحه به پایان رسیده و بارگیری تمام منابع صفحه به پایان رسیده باشد
  • معیار Fully Loaded Time : زمان اتمام بارگیری فایل‌ها و انجام پردازش به جهت نمایش اطلاعات

اطلاعات سربرگ Structure

در این قسمت اشکالات مختلفی که از نظر ساختاری در وب سایت شما وجود دارد به ترتیب اهمیت بیان شده است. نکته مهم این است که اگر بر روی هر کدام از اشکالات بیان شده کلیک کنید می‌توانید جزئیات آن را مشاهده کنید. لینک و محل ایراد را می‌توانید مشاهده کنید و همچنین این موضوع را مشاهده کنید که با حل این مشکل Potential Savings شما چه مقدار خواهد بود و چه میزان می‌توانید سایت خود را بهبود ببخشید.

به منظور مشاهده توضیحات و راه حل‌های تمامی این موارد توصیه میکنیم حتما به مقاله زیر مراجعه کنید.

اطلاعات سربرگ Structure در جی تی متریکس

اطلاعات سربرگ Waterfall

یکی از زیباترین !!! و عین حال جذاب ترین قسمت‌هایی که پیش از این نیز در جی تی متریکس حضور داست قسمت Waterfall است. شما در این قسمت می‌توانید مشاهده کنید که ترتیب لود فایل‌ها و کدهای وب سایت شما به چه ترتیب و اولویتی انجام می‌شود. همچنین می‌توانید مشاهده کنید که فرآیند لود هر کدام چه مقدار به طول می‌انجامد. با مشاهده این نمودار شما به راحتی می‌توانید مشخص کنید که کدام یک از فایل‌های وب سایت شما در روند لودینگ سایت مشکل ایجاد کرده و با تغییر آن بهینه سازی را برای کدهای وب سایت خود انجام دهید.

اطلاعات سربرگ Waterfall در جی تی متریکس

اطلاعات سربرگ Video

با انجام تحلیل در این قسمت و درخواست ضبط ویدئو شما می‌توانید ویدئوی نحوه لود شدن صفحه وب سایت را به صورت دقیق و با سرعت کم مشاهده کنید. نکته جالب در این باره این است که شما فرآیند لود هر مرحله را به صورت تفکیک شده و با ذکر زمان در گوشه تصویر مشاهده خواهید کرد.

اطلاعات سربرگ History

با ثبت نام شما در وب سایت جی تی متریکس و فعال نمود این بخش می‌توانید سابقه وب سایت خود را در تعداد دفعاتی که گزارش جی تی متریکس تهیه کرده اید ضبط کرده و مشاهده کنید. با استفاده از این امکان می‌توانید رشد وب سایت خود را در طول زمان بررسی کنید.

اجزای جی تی متریکس قدیم

اگر می‌خواهیم بدانیم که ابزار GT metrix از چه اجزایی تشکیل شده است می‌بایست آن را به طور دقیق مورد بررسی قرار دهیم. اجزای این ابزار عبارت اند از:

Page speed score

مولفه Page speed score در ابزار جی تی متریکس در واقع نشان دهنده میزان بهینه بودن کدهای سایت می‌باشد. هر چه قدر درصد بهینه بودن کد‌ها بالا تر باشد، می‌توان این طور نتیجه گیری کرد که سایت از بهینگی مطلوبی بر خوردار است. در این بخش از ابزار جی تی متریکس عوامل موثر در کاهش و کندی سرعت سایت مشخص می‌شود. در نهایت نیز راه حل‌هایی جهت رفع این مشکلات ارائه می‌گردد.

یکی از اشکالات رایج که سبب کند شدن بیش از حد سرعت لود شدن سایت می‌گردد، عدم بهینه سازی عکس‌های سایت است. با رفع این اشکال و optimize کردن عکس‌های به کار گرفته شده در صفحات سایت می‌توان سرعت سایت را تا حد چشم گیری بالا برد. این اتفاق خود می‌تواند یکی از مهم ترین عوامل بهینگی سایت و بهبود رتبه الکسای سایت گردد.

Yslow score

قسمت Yslow score در ابزار GT metrix در واقع سرعت بارگذرای مطالب سایت را بر اساس استاندارد‌ها و مولفه‌های یاهو بررسی می‌کند. بالا بودن میزان سرعت سایت در این قسمت نشان دهنده بالا بودن رتبه سایت از نظر سئو می‌باشد.

Page detail

یکی از قسمت‌های Page detail مربوط به زمان بارگذرای کامل سایت بر حسب ثانیه می‌باشد. این قست با نام page load time نشان داده شده است. قسمت بعدی که در Page detail مشاهده می‌شود قادر است حجم واقعی هر یک از صفحات سایت را آنالیز و تحلیل کند و مقدار آن را به نمایش بگذارد. این قسمت با نام total page site مشخص شده است.

نام قسمت دیگری که در Page detail قابل مشاهده می‌باشد، بخش request می‌باشد. این قسمت در واقع میزان درخواست‌های هاست برای بارگذرای قسمت‌های مختلف سایت را نشان می‌دهد. هرچه میزان ریکوئست‌های هاست و مرورگر تعداد کم تری باشد، فشار کمتری به هاست وارد می‌شود. نتیجه این اتفاق افزایش چشم گیر و قابل توجه میزان بارگذاری مطالب سایت می‌باشد.


تاثیر بهینه سازی عکس‌ها در شاخص جی تی متریکس

یکی از ایرادات اساسی که GT metrix از اغلب سایت‌ها می‌گیرد، عدم توجه به بهینه سازی تصاویر مورد استفاده در مقالات سایت hsj. بهینه سازی کار بسیار ساده و کم هزینه ای است. شما می‌توانید با استفاده از ابزار‌ها و یا سایت‌های آنلاین مربوط به بهینه سازی تصاویر عمل بهینه سازی عکس‌های سایت را به سادگی و با صرف کم ترین زمان ممکن انجام دهید.

یکی از سایت‌های آنلاین و معروفی که در این زمینه ارائه خدمت می‌کند سایت imagecompressor.com می‌باشد. با بهینه کردن و کم حجم نمودن تصاویر سایت می‌توان سرعت لود شدن سایت را تا حد بسیار زیادی ارتقا بخشید و در آمارهای جی تی متریکس رشد چشم گیری را مشاهده نمود.


دیدگاهتان را بنویسید